Ferdi Özbeğen Kimdir ? Hayat Hikayesi
“ Sanatçı, toplumda uzun çalışmalardan çabalardan sonra, alnında ışığı ilk duyandır.”
Mustafa Kemal Atatürk.
Son zamanlarda Netflix’te yayınlanan Bir Başkadır dizisi ile yeni nesil tarafından daha tanınır hale gelen Ferdi Özbeğen kimdir ? Ferdi Özbeğen’in hayat hikayesi nasıldır ? Müzikle tanışma hikayesi ve eserlerine bu yazımızda yer vereceğiz.

Ferdi Özbeğen, İzmir’de doğmuştur. Türk piyanist ve şarkıcıdır. Efendiliği ile de tanınan Ferdi Özbeğen, Atatürk’ün sözünde de olduğu gibi uzun uğraşlar sonucu çabalarının karşılığını almıştır. Küçük yaşlarından itibaren sanata duyduğu ilgiyi evden sessizce çıkıp ortadan kaybolduğu zamanlar, piyano satan bir dükkanda boyundan büyük bir piyanonun yanı başında bulunmasıyla örneklendirebiliriz. 11 yaşında ortaokulda özel müzik eğitimine başlamış. Lise eğitiminden sonra üniversite de İktisat Fakültesine yerleşmiş. Fakat babasının vefatı üzerine eğitimini yarıda kesmek zorunda kalmıştır.

Ferdi Özbeğen ile yapılan bir röportajda “Babam 1963’te vefat etti. Millete miras kalır, bize rahmetli babamın borçları kaldı. Para kazanmam gerekiyordu ve pavyonda çalışmak tek kurtuluş yoluydu. Bütün borçlar pavyon hayatım boyunca ödendi.” Müzik kariyerinin ilk adımını müziğe yöneldiği bu dönemde atmıştır. Hayalinde diplomatik bir başarıyı hedeflemişti fakat içinde bulunduğu zor dönemin koşulları nedeniyle pavyon müzisyenliği yaptı. Annesinin rahatsızlığı üzerine doktor tavsiyesi ile tedavi için İstanbul’ a yerleşti.
Ferdi Özbeğen’in Org İle Tanışması

Burada yeni bir iş arayışına düşen Ferdi Özbeğen o dönemde önünden geçtiği Hilton oteline girerek iş istedi. Henüz bir orkestrası olmasa da işi alabilmek adına kendine bir ekip kurdu ve testi geçerek işe başladılar. “Yıl 1965… Bir gün balo salonunda (Hilton) İtalyan şarkıcı Peppino Di Capri çıktı karşıma. Yanında bir alet vardı ki bizler ona sonradan ‘org’ dedik. ‘Bundan mutlaka almalıyım’ dedim. Annemin bilezikleri benim birikimlerim derken 10 bin liralık org’u yurt dışından ısmarladık. Türkiye’ye ilk elektronik klavyeyi ben getirmiştim.” Türkiye’ye ilk elektronik klavyeyi getiren adam oldu.
1965 yılında Hürriyet gazetesinin düzenlediği “Altın Mikrofon” yarışmasına katıldı. Bu yarışmanın ardından kendi orkestrasını kurarak eserler üretmeye başladı. 1977 yılında Ferdi Özbeğen’le 45 dakika’yı çıkardı. Atlas plak tarafından yayınlanan ilk albümdür. Bu albüm kısa sürede çok sevildi ve büyük satış rakamlarına ulaştı. Sanatçı müzik hayatına 28 albüm sığdırdı. Aynı zamanda dizi ve filmlerde rol alarak kariyer hayatına yeni bir eklenti yapmıştır.
Ferdi Özbeğen Neden ve Nasıl Öldü
Ferdi Özbeğen 1982 yılında büyük orkestrası ve piyanosuyla konserler verdi. 20. Yıl Şan Sanat Konserinde yer aldı. Bu konserden ücret almadı bunun nedenini ise Uluslararası Sanat Gösterileri’nin yaşamasının gerektiğini düşünmesiydi. Yakalandığı prostat kanseri nedeniyle 2003 yılında aramızdan ayrıldı. Ferdi Özbeğen’in hayatını anlatan Ali Rıza Türker tarafından yazılmış “ Şöhret Dediğin” adlı bir kitap bulunmakta. Beyefendiliği ve ince düşünceleriyle gönlümüzde taht kurmuş olan bu ünlü ismi saygıyla anıyoruz. Eserleri ile yaşamaya devam edecek.

Ferdi Özbeğen’in Albümleri ve Eserleri
- Ferdi Özbeğen’le 45 Dakika (1977)
- Ferdi Özbeğen’le Sohbet (1978)
- Teşekkürler (1979)
- Mutluluklar (1980)
- Nice Yıllara (1980)
- Yaşadıkça (1981)
- Bir Sır Gibi (1982)
- Yirminci Sanat Yılı Şan Konseri (1983)
- Seviyorum Delicesine (1983)
- Piyanist (1984)
- Sizin Seçtiklerinizle (1984)
- Belki Bir Gün (1985)
- Sana İhtiyacım Var (1986)
- Sevdiğiniz Şarkılar (1986)
- Başka Başka Bambaşka (1987)
- Senden Sonra (1988)
- Yaktı Geçti (1989)
- Kara Sevda (1990)
- Şarkılarım (1991)
- Davacı Değilim (1992)
- Bir Başkadır Ferdi Özbeğen (1993)
- İşte Geldim (1996)
- Kandil (1998)
- Ayrılmayalım (2001)
- Can Suyum (2006)
- Nerelerdeydiniz (2009)