Aşil Tendonu Nedir ?
Aşil Tendonu Hakkında Bilgiler
Tendon, kas ile kemiğe bağlanan sert bir dokudur. Aşil Tendonu kas sistemi ile birlikte çalışır. Bacağın arka bölümünde baldırda yer alan kas grubunun, topuk kemiğine bağlanmasını sağlayan yapıdır. İsmini dünyanın en büyük savaşçısı olarak kabul edilen mitolojik kahraman Akhilleus’un öyküsünden almıştır. Akhilleus Truva savaşının önemli karakterindendir. Öyküsünde, annesi Akhilleus’u yıkarken sol topuğundan tutarak suya bırakılmıştır. Bu sebepten sol topuğundan vurulursa öleceğine inanılır. Akhilleus katıldığı Truva savaşında sol topuğundan vurularak ölmüştür. Homeros’un İlyada destanında Akhilleus’ dan bahsedilir.
Aşil Tendonu Kopması Nasıl Anlaşılır ?
İnsan vücudundaki en büyük tendon aşil tendonudur. Vücuttaki en güçlü tendondur. 500 kg üstündeki gerilmelere dayanıklıdır. Fakat yeterince esnemeden ve yeterince ısınma hareketi yapmadan kasın dayanıklılığının üstünde bir seviyeye ulaşırsa yırtılma veya kopma oluşabilir. Sporcuların en çok karşılaştığı sorunlardan birisidir. Hastalar topuklarında güçlü bir vurulma hissi hissederler. Ve vücuttan ani bir kopma sesi duyulabilir. Ayak ve bilek hareketlerinde güçsüzlük görülebilir.
Aşil Tendonu Vücudumuzun Neresindedir ?

Aşil tendonu kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Çoğunlukla topuk kemiğinin 4-5 cm üzerinde olur. Direkt olarak topuk kemiğinden kopma da olabilir bu ciddi bir sakatlanmadır. Kısmen aşil tendonu ameliyatsız alçı ile tedavi edilebilir. 6 ile 10 hafta arasında uzun bacak alçısı yapılır. Fizik tedavi yöntemleri de bunun yanı sıra uygulanmaktadır. Bir takım cihazlar (ultrasongrafi ve MRG ) ile de tedavisi sağlanabilir. Aktif spor yapan kişilerin spor hayatına dönebilmesi açısından ameliyat yöntemine başvurulabilir. Ya da kopmadan uzun süre sonra tedaviye gelenler için ameliyat yöntemi uygulanır.
Aşil Tendonu Kopması İyileşme Süreci

Aşil tendomu durumunda uzun süre dinlenmek çok önemlidir. Bu süre boyunca koşulardan, yürüyüşlerden uzak kalmak önemlidir. Ayakkabı seçimlerinizi de bu duruma göre yapmanızda fayda var. Aşil tendomunda ağrıları dindirmek için bazı egzersizleri yapmak da önem taşır. Havluyu ayağınıza bağlayarak kendinize çekmek ve topukları sabitleyerek yukarı aşağı hareket ettirmek gibi egzersizler örnek olarak gösterilebilir. Aşil tendonu gibi tehlikeli sakatlıklardan korunmak için esneme hareketleri yaparak topuğa birden yüklenmekten kaçınabilirsiniz. Aşil tendonu kötü amaçlarla da kullanılmış. Tarihte Ruanda soykırımında tutsi ve hutuların soykırımdan kaçmalarını engelleyebilmek için aşil tendonlarını kesmişler ve haraket etmelerini engellemişlerdir.