GenelTarih

Şahmeran Efsanesi

Belden üstü insan altı yılan olduğu söylenen Şahmeran efsanesinin oldukça fantastik, birçok anlatımı bulunmaktadır. Bazı anlatımlarda Şahmeran’ın erkek bazılarında ise kadın olduğu söylenmektedir. Farsça kökenli bir isim olan Şahmeran efsanesi Mersin’ in Tarsus ilçesinde geçmiştir. Bende burayı ziyaretim esnasında Tarsus’un merkezinde bulunan Şahmeran Hamamını gördüm. Hamamın hemen karşısında bulunan Şahmeran heykeli ve omuzlarından aşağı inen yılanları gördüm.  Dikkatimi çeken bu heykelde de Şahmeran erkekti belden aşağısı yılandı.

Gelelim Şahmeran Efsanemize

Anlatılana göre Camsab isimli bir genç bir kuyuda mahsur kalır ve çukuru elleri ile kazmaya başlar. Bu esnada kazdığı yerden bir ışık geldiğini görür. Dikkatlice bakınca içerde ışıklar görür ve şahmeran ile karşılaşır. Şahmeran ona korkmamasını ve içeri gelmesini söyler. Genç içeri girer ve şahmeranı daha net görür. Belden üstü insan aşağısı yılan olan şahmeran güzel bir kadındır. Şahmeran genci beğenir ona aşık olur gençte onu beğenerek ona kim olduğunu ve bulunduğu yerin neresi olduğunu sorar. Şahmeran ona yer altında yaşadığını tıp ilmine ve tarihi olayları çok iyi bildiğini ve yanında kalırsa bütün bildiklerini kendine de anlatacağını söyler ve yanında kalmasını ister. Meraklı olan ve şahmeranın güzelliğiyle adeta büyülenen genç bu teklifi kabul eder ve orada yaşamaya başlarlar. Burada tüm yılanlar şahmerana itaat etmektedir.



. Şahmeran ile bir süre yaşayan genç ailesini özlemeye başlar ve artık yeryüzüne dönmek ister, özlemi şahmerana olan aşkını bastırır ve şahmeran onun gitmesine izin vererek ona der ki;

“Seni yeryüzüne gönderiyorum beni ve sırlarımı insanlara anlatacağını biliyorum ve ölümüm de insanoğlu elinden olacak.” Her ne kadar Camsab’ ı göndermek istemese de onun acı çekmesine dayanamaz ve gönderir.

Ailesinin yanına dönen Camsab yaşamına burada devam eder ve Şahmeran’dan kimseye söz etmez. Gel zaman git zaman bir gün Tarsus Padişahı hasta olur. Dönemin hiçbir hekimi bu hastalığa çare bulamaz. Büyü işleriyle uğraşan veziri ise bu hastalığa çözüm ararken Şahmeran’ın yakalanıp öldürülmesi ve suyunun Padişaha içirilmesi bu hastalığı geçirecek diyerek Şahmeranı aramaya koyulur.

Vezir Padişah’a, şahmeran ile görüşen kişinin sırtında yılan pulu şeklinde kalıntılar olacağını söyler. Bunun üzerine tüm halka hamama gelip yıkanması emredilir. Hamama gelenleri gizliden gizliye izleyen Vezir, Camsab’ın belinde yılan pullarını görünce hemen yakalanmasını emreder. Camsab’ı sorgulayan vezir türlü işkencelerden sonra Şahmeran’ın yerini öğrenir.

Vezir, Camsab’ın gösterdiği kuyunun başında büyülü sözler söyleyerek Şahmeranı ortaya çıkartır. Şahmeran kaderini bildiği için karşı koymaz ve sırrını sadece Camsab’a söyleyeceğini belirtir. Camsab’a der ki; ölümümden sonra etini kaynatarak ilk suyu vezire, ikincisini padişaha içirmesini, üçüncüsünü de kendisinin içmesini tembihler.



Tarsus Şahmeran Hamamı

İlk suyu içen vezir oracıkta ölür,ikinci suyu içen Padişah sağlığına kavuşur,üçüncü suyu içen Camsab ise bilge bir kişiliğe sahip olur ve başvezir olur.

Şahmeran’ın öldürüldüğü hamam halen Tarsus’ta bulunmakta olup içinde Şahmeran’ı öldürürken duvarlara sıçrayan kanlar olduğu söylenen izler bulunmaktadır. Yine Efsaneye göre Şahmeran’ın öldüğünü yılanların henüz bilmediği ve öğrenirse Tarsus’u yılan saracağı söylenir. Bu hamamı ve Şahmeran heykelini merak edenler Mersin’in Tarsus İlçesinde ziyaret edebilirler.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

E-Devlet Üzerinden 3 Adımla Kredi Dosya Masrafını Geri Alma
Zetinyağlı Yiyemem Aman Şarkısının Gerçek Hikayesi
Afyonu Patlamak Deyimi Nereden Gelmiştir ?

One thought on “Şahmeran Efsanesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir