GenelYaşam

Köpek Sahiplenmeden Önce Düşünülmesi Gerekenler

Merhaba arkadaşlar, bu yazımı köpek sahiplenmek isteyen ve sahiplenmeden önce köpek sahiplenmenin zorlukları nelerdir, köpek sahiplenmeden önce bu konu hakkında bilgi sahibi olmalıyım diyen kişiler için açıklayıcı bir yazı olsun diye oluşturuyorum. Evcil bir hayvan beslemeye karar veren ve bu evcil hayvanı da köpek olarak belirlediyseniz yazımı mutlaka okumalısınız. Neden mi ?

Çünkü bende bu yazıyı yazmadan yaklaşık 3 ay önce sizler gibi araştırmalar yapıp bir can sahiplenmenin zorlukları ve işin görünmeyen yönlerini araştırdım. Köpek sevmek yada başka bir evcil hayvan sevmek çok güzel bir duygu ancak bu işin birde arka planı var. İş diyorum çünkü bir işte çalışıyor gibi evcil hayvanınızın da ihtiyaçlarını gidermek zorundasınız. Bende sizler için bu konuyu belirli başlıklar altında, kendi yaşadıklarımla ve tecrübelerimle harmanlayıp anlatacağım…



Evde Köpek Beslemenin Zorlukları Nelerdir ?

Bir köpek sahiplendiniz ve onu evde besleyecekseniz bunun belirli zorlukları ve bilinmeyen yönleri vardır. Bu anlatacaklarım tamamen kendi yaşadıklarımdır. Öncelikle bir köpek sahiplendiyseniz ve bu köpek yavru ise size bir bebek gibi ihtiyaç duyacaktır. Bebek ihtiyaçlarından kastım; bulduğu yere kakasını yapması, işemesi, geceleri siz başka odada uyuyorsanız sizi ağlayarak uyandırması ve uzun süreler yanında tutmasıdır.

Evet arkadaşlar eğer yavru bir köpek sahiplendiyseniz aldığınız köpeğe çişini doğru yere yapması için eğitim vermelisiniz. Bu eğitim eve girdiği ilk andan itibaren başlamalıdır. Çiş eğitimini köpeğinize tam anlamıyla öğretene kadar elinizden bez ve çamaşır suyu eksik olmayacaktır. Hatta erkek kadın hiç fark etmez elinizden çamaşır suyu kokusu eksik olmayacaktır. Bu eğitimlerle ilgili konuları başka bir yazımda yazabilirim o yüzden zorlukları saymaya devam edeyim.

Evinizde açıkta olan tv kablosu, modem kablosu gibi şeyleri bolca kemirir. Hatta duvarları tahta sehpaları, masaları, sandalyeleri, önüne ne gelirse kemirir. Bunun sebebi yavru köpeğiniz diş çıkardığı için dişlerinin çok kaşınmasıdır. Bunun için yavru köpeğinize diş kaşıma aparatları, yapay kemikler alabilirsiniz. Köpeğiniz sizi de tıpkı kabloları olduğu gibi sık sık ısırabilir hatta ısırmanın iyi bir şey olmadığını öğreninceye kadar basit yaralanmalar oluşturabilir vücudunuzun çeşitli yerlerinde… Bu yüzden köpeğinizi Hayır!! diyerek sert şekilde uyarıp komutlara alıştırmalısınız.



Ben Golden Retriever cinsi bir köpek sahiplendim ve bu ırkın bilinen en büyük özelliklerinden bir tanesi de aşırı tüy dökmesidir. Eğer sizde Golden Retriever cinsi bir köpek sahiplenecekseniz evinizin ve kıyafetlerinizin tüyler ile kaplanmasına hazır olun. Çünkü bol tüylü köpekler özellikle mevsim geçişlerinde bolca tüy dökerek evi günde 3 kereye kadar süpürmenize sebep olabilir. Yeni bir pijama takımı giydiniz ve yatmaya hazırlanıyorsunuz, bu sırada köpeğinizi kucağınıza alırsanız kıyafetlerinize çıkması çok zor tüyler yapışabilir. Tabi bu dökülme her zaman olmamakla birlikte çoğu zaman olacak, buna hazırlıklı olmakta fayda var.

Köpeğinizi aşıları tamamlanıncaya kadar dışarı çıkaramayacağınız için tüm enerjisini evde atmak zorundasınız. Dışarı çıkaramamanızın sebebi aşıları tam olmadığı için hastalığa yakalanma riskidir. Bu konu hiçte basite alınacak bir konu değil. Köpek bu nasıl olsa bir şey olmaz gibi düşünceler çok yanlış. Bunun sebebi olarak yavru köpeklerin anne sütünü yeterince emmeden sahiplenilmesi gösterilebilir. Bende bu tarz uyarıları dinlemeden köpeğimi dışarı çıkardım ve virüs kaptı sonrasında çok uğraştım. Şuan aşılarının bitmesini bekliyorum ve korkudan yere bırakamıyorum. Köpeğinizin enerjisini evde beraber oynayarak atacağınız için belirli bir yorgunlukta olacaktır elbet.



Dışarı çıkarken ona evde bakacak birisi yok ise ağlayabilir, havlayabilir ve eşyalarınızı kemirip zarar verebilirler. O yüzden biraz büyüyünceye kadar evde yalnız bırakmanız zor olabilir ve azda olsa özgürlüğünüz kısıtlanabilir. Köpeğiniz ile AVM’lere giremiyorsunuz, tatile giderseniz belli başlı oteller dışında köpeğinizi götüremiyorsunuz. Uçağa binerken bazı firmalar yüksek ücret karşılığında seyahat etmesine izin veriyorlar. Eğer arabanız yok ise şehirler arası yolculuklarınız biraz zor gibi…

Birde bu işin maddi boyutu var. Köpeğinizin yaklaşık 8 tane aşısı var bunlarında tanesinin ortalama ücreti 2020-2021 yılları için 110 TL. Bunların dışında veteriner 2 ayda bir iç parazit, dış parazit uygulamaları yapacak. Bunlarında ayrı bir ücreti var. Ekstradan çıkan hastalık durumları, ödül maması, tasması, tasma ipi, şampuanı v.s masrafları da var… Köpeğinize kaliteli mama kullanırsanız onun da aylık 300-450 TL gibi bir masrafı oluşmaktadır. Yani az önce yukarda saydığım psikolojik ve fiziksel aktivitelerin dışında birde ekonomik olarak köpek beslemeye hazırsanız sahiplenme olayına girişmelisiniz. Aksi taktirde sizi ekonomik olarak da zorlayabilir.



Golden Retriever

Köpek Beslemenin Güzel Yönleri

Şimdi sözün sonlarına gelecek olursak köpek beslemek ve sevmek dışardan göründüğü kadar kolay ve basit bir iş değilmiş. Bende beslemeye başlayarak öğrenmiş oldum. Ancak o kadar olumsuz şeyler saydınız hiç mi iyi bir yönü yok diye soranlarınız olabilir. Özellikle de köpek almaya tam karar vermiş kişiler bana biraz sinirlenebilir. Yukarda yazdıklarıma katlanabilirseniz köpek beslemek çok güzel bir duygu. Bunun sebebi konuşamayan ve size derdini anlatamayan bir canlı var karşınızda ve sizi çok seviyor.

Çok duygusal oldukları içinde size çok bağlılar. Sizin bakışınızdan ruh halinizi anlayıp size ona göre davranabiliyorlar. Onunla hareket edip hem kendi enerjinizi hem de onun enerjisini atıp karşılıklı mutlu olabiliyorsunuz. Ama benim kendi adıma gördüğüm en güzel tarafı masumluğu ve sevgisini hissettirmesidir. Çünkü sizi karşılıksız seven bir dost ile beraber yaşıyorsunuz ve o sizi çok seviyor. Tabi sizde onu çok seviyorsunuz.



Yani köpek sahiplenmek ve bakmak oldukça meşakkatli bir süreç bu yüzden bu saydıklarımı yapamayacak kişiler lütfen köpek sahiplenmesin. Çünkü bu saydıklarımın fazlası var eksiği yok. Sizi karşılıksız ve duygusal bir bağ ile seven bu sevimli dost canlıları sokağa yada barınağa bırakarak üzmenizi istemem. Köpek besleme sürecimde sizlerle öğrendiklerimi ve tecrübelerimi paylaşmaya devam edeceğim. 2021 Yılı köpek bakmanın ortalama masrafı yazıma da mutlaka göz atın. Yazılarımın devamını merak ediyorsanız ve daha fazla yazı olsun istiyorsanız buraya tıklayarak bilgikumbaram adlı instagram sayfamdan beni takip edebilirsiniz. Yeni yazılarımın duyurusunu oradan yapacağım. Umarım sizlere faydalı olmuşumdur, sağlıcakla kalın…

Bu Yazılarımıza da Göz Atın

One thought on “Köpek Sahiplenmeden Önce Düşünülmesi Gerekenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir