Yanık Nedir ve Yanıklarda İlk Yardım Nasıl Yapılmalıdır?
Yanıklarda ilk yardım nasıl yapılmalıdır? Yanık türlerine göre ilk yardım çeşitleri nelerdir?Yanık oluşması durumunda ne yapılmalıdır ? Yazımızda sizlere anlattık.
Yanık;ateş,radyasyon,kızgın madde gibi çeşitli fiziksel etkenler sonucunda vücut dokusunda meydana gelen hasardır.

Yanıklar şiddetine göre farklı olarak sınıflandırılmaktadır

Yanıkların şiddetini etkileyen faktörler nelerdir?
1)Yanığın yüzeyi
2)Yanığın meydana geldiği bölge
3)Yanığın derecesi
4)Kronik hastalık
5)Yaş

Yanıklar şiddeti belirlenirken üçe ayrılır
1.Derece Yanıklar:
Derinin sadece epidermis denilen en üst tabakasının yanmasıdır.Kızarıklık ve ağrı görülür.Genelde 24-48 saat içinde kendiliğinden iyileşirler.En bilinen örneği güneş yanığıdır.
2.Derece Yanıklar:
Derinin en üst tabakası epidermis ile birlikte orta tabakası dermisinde yanmasıdır.Bu yanığın en önemli belirtisi içi su dolu kabarcık denilen büllerin meydana gelmesidir.Ağrı vardır.Tıbbi müdaheleye ihtiyaç vardır.İz bırakma tehlikesi vardır.Sıcak cisimle temas örnek verilebilir.
3.Derece Yanıklar:

Yanıklarda ilk yardım nasıl yapılmalıdır?
Öncelikle ilk yardımcının güvenliği sağlanmalıdır. Eğer alevle yanma varsa kişinin bağlantısı kesilmeli ve yanma sonlandırılmalıdır. Bunun için battaniye kullanılmalı ve kişinin yuvarlanması sağlanmalıdır. Yanan bölge soğutulmalıdır.
Eğer elektrikle yanma varsa kişinin elektrikle bağlantısı kesilmelidir ve su ile teması engellenmelidir.
Kişinin hava yolu açıklığı,solunumu ve dolaşımı kontrol edilmelidir.
Parmak ve kolda meydana gelen yanıklarda ileride ödem oluşabileceği düşünülerek saat,yüzük,bileşik gibi aksesuarlar çıkarılmalıdır.
Yanmış bölgedeki kıyafetler çıkarılırken dikkatli olunulmalıdır. Zorlama yapılmamalı ve kesilerek çıkarılmalıdır. Bül meydana gelmişse kesinlikle patlatılmamalıdır. Yanık yere asla krem,ilaç gibi şeyler sürülmemelidir. Temiz bir bezle kapatılarak bölge korunmalıdır. Yanık meydana gelen hastalarda sıvı ve elektrolit kaybı çok ciddi seviyelere ulaşabilir. Bu yüzden hastaya bol sıvı takviyesi verilmelidir ve ısı kaybını önlemek için üzeri örtülmelidir
Eğer hastaneye ulaşım uzun sürecekse 1 litre su içine 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat koyularak hazırlanan karışım kişiye içirilmelidir.