GenelSağlıkTarih

Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün Kimdir?

Süreyya Tahsin Aygün 1895 yılında İstanbul’da doğmuştur, ilk ve orta öğrenimini İstanbulda tamamlayan Aygün, Haydarpaşa Askeri Veteriner Okulu’na kaydoldu. 1910-1914 yılları arasında aldığı eğitimini, 1914’te I.Dünya Savaşı’nın başlaması nedeniyle 1920’de tamamlamak durumunda kaldı. 

Süreyya Tahsin Aygün

Veteriner Hekim Üsteğmen olarak orduya katıldı. Kurtuluş Savaşı sürecinde Ankara Serum ve Aşı Enstitüsü’nde müdürlük yaptı. Kurtuluş Savaşı sırasında yaptığı başarılı çalışmalar sayesinde İstiklal Madalyası aldı. Süreyya Tahsin Aygün, 1924 yılında açılan sınavda başarı kazanarak Almanya Berlin Hıfzısıhha Enstitüsü’nde “viroloji, bakteriyoloji ve bulaşıcı hastalıklar” alanında ihtisasını yaptı. Doktorasını ise 1926 yılında Berlin Yüksek Veteriner Okulu’nda tamamladı. Almanya’da Aygün İnstitüte adını taşıyan bir enstitü kurulmuştur bunun sebebi ise kök hücre tedavisi ile 200 Alman çocuğunu tedavi etmiş olmasıdır. Süreyya Tahsin Aygün 1981 yılında hayata gözlerini yumdu.

Süreyya Tahsin Aygün’ün Ülkemize Thalomid İlacının Girişini Engellemesi

Ülkemiz için oldukça önemli işler yapan Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün‘ün en önemli girişimi Thalomid (Thalidomide) isimli ilacın ülkemize girşini yasaklatmasıdır.

Thalomid isimli ilaç

Bu ilacı farklı Avrupa ülkelerindeki insanlar hamilelik sırasında bulantıyı önlemek için kullanılıyordu. Ancak belli süre sonra çocukların engelli doğması bu ilaç üzerinde bir şüphe oluşturdu. Yapılan araştırmalarda Thalomid ilacını kullanan hamilelerin çocukları doğduğunda uzuvları kısa yada gelişmemiş şekilde dünyaya geliyordu. Uzun süre bunun farkına varamayan insanların çocukları bu şekilde dünyaya geldi. Tıp dilinde bu vakaya fokomeli  adı verildi. Bir çok çocuk fekomeli rahatsızlığı ile dünyaya geldi ve büyüdü.

Fokomeli Faciası

Ülkemize bu ilacın girişini Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün engellemiştir. Bu ilacın zararlarını ve etkilerini bilerek sağlık bakanlığına başvurup ülkeye girmemesini talep etmiştir. Sağlık bakanlığında onay aşamasında olan ilaç, Süreyya Tahsin Aygün ‘ün çaba ve girişimleriyle ülkemize girememiştir. Türk bilimine büyük katkılar sağlayan Aygün kök hücre tedavisi hakkında çalışmalar yaparak o dönem birçok ülkenin bilmediği yöntemleri konu edinmiştir.

1950’de ordudan ayrılarak akademik çalışmalarda bulundu. Aygün, insanlığa faydalı çalışmalarından ötürü, Atatürk’ün doğumunun 100. yılı anısına “Hizmet ve Onur Plaketi” ödülüne layık görüldü. 

“İlmin ana yolları hiçbir milletin değildir, tüm kültür insanlarının ortak malıdır. Ne var ki uluslararası bilgilerin yurttaki uygulamasına ulaşmak amacıyla yurt için çalışmak ve ulusal bir yurt bilgisi kurmak gereklidir.” Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün

Buraya Tıklayarak Bizi İnstagram Sayfamızdan da Takip Edebilirsiniz…

Bunlara da Gözatabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir