GenelTeknolojiYaşam

Ateş Böceği Enzimiyle Bitkilere Işık Özelliği Kazandırıldı

Massachussets Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, ışıklandırma amaçlı bitkiler üretti. Işıldayan bitkiler oldukça hoş bir görüntü oluşturdu. Işın oluşturmak için ateş böceğinde bulunan enzimler bitki yapralarına enjekte edildi. Araştırmacılar nano parçacıları özel olarak hazırlayıp su teresinin yapraklarına enjekte etti.

Ateş böceğinin parlaması için luciferaz ve luciferin moleküllerinin etkileşime girmesi gerekmektedir. Etkileşimi artırmak için koenzim A kullanılıyor. Hazırlanan bileşenler nano parçacıklara ilave ediliyor ve çözelti süspansiyonunda havada kalıyor. Bitkiler çözeltiye daldırılarak basıç yükseltiliyor ve stoma adı verilen bitki üzerindeki gözenekler bu bileşimle doluyor.

Luciferin ve koenzim A polimer polimer nanoparçacıkların içine paketleniyor ve luciferaz enzimi daha küçük silika nanoparçacıklara eklenerek, bitki hücrelerine nüfus etmesi sağlanıyor. Parçacıklardan geçiş sağlayan luciferin, hücrelere giriş yapıyor ve luciferaz ile de reaksiyona girerek yanma etkisi kazanıyor.

Işıldayan Ağaçlar Sokak Lambası Görevini Alabilir

Bu bilimsel araştırma ileride daha da geliştirilirse sokak lambaları yerine ışıldayan ağaçlar kullanılabilir. Evdeki gece lambamız, kitap okurken kullandığımız lamba, beslediğimiz bitkilerimiz olabilir. Düşünmesi bile insana hoş gelen ışıldayan bitkiler ileride geliştirilip yaygınlaştırılırsa nasıl bir görüntü oluşur, hayal etmesi bile güzel geliyor..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir