GenelTarih

66’ya bağlamak ne demek?

Eskiler işin içinden çıkamadıkları durumlarda “-işi yine 66’ya bağladık” derlermiş. Peki nedir bu işi 66’ya bağlamak deyimi? Biliyormuyuz?

Pek bilmiyoruz aslında, gelin hep birlikte öğrenelim. Ebced hesabı ile “Allah”,”Hilal” ve “Lale” kelimeleri 66’ya karşılık gelir. Şöyle açıklamak gerekirse ebced hesabına göre her harfin sayısal bir değeri vardır aynı şekilde birbirine eşdeğer kelimelerin de sayısal bir karşılığı bulunmaktadır.

  • A —— 1
  • L ——- 30
  • L ——- 30
  • A ——- 1
  • H —— 4

=66

Yani yukardan da anlaşılacağı üzere işi 66’ya bağlamak deyimi aslında o işi Allah’a bırakmak, O’na havale etmek anlamına gelir.

Kültürümüzde doğum, evlilik, savaş, ölüm gibi olayların ve saray, cami, türbe gibi yapıların tarihlenmesinde de yine ebced hesabına başvurulurmuş. Bununla birlikte yeni doğan bir çocuğa isim verilirken de ebced hesabından faydalanılırmış. Tarihimizde de örneğine rastlamaktayız; Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un babası da bu hesaplama ile ilgilenirmiş. Öyle ki 1290 yılının karşılığı olan Ragıyf ismini kendisine vermiş ve aile içerisinde uzun süre bu isimle anılmıştır. Babasının vefatından sonra Akif ismi ile anılmaya devam etmiştir.

Bir dilin güzelliği,derinliği,ufku sadece kelimelerin taşıdığı lugat manasıyla değil, deyimlerinin kendine has manalarıyla da anlaşılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir