Nadir Görülen Bağırsak Düğümlenmesi Nedir ve Hangi Besinler Bağırsak Dostudur?
Bağırsak düğümlenmesi(diğer adıyla bağırsak volvulus), bağırsağın kendi etrafında ya da bir başka bağırsağın etrafında dönmesi sonucu düğümlenmesidir.
Bu düğümlenme sonucunda dönen bölgeye yeterince kan akımı sağlanamadığı için bağırsakta kangrene kadar giden ciddi durumlara yol açabilir.

Hastalığın ilk belirtisi aniden başlayan şiddetli karın ağrısıdır.Ağrıya huzursuzluk,bulantı,kusma ve kanlı ishal eşlik eder.(Kanlı ishal çilek reçeline benzer)Ağrıdan dolayı ayaklar karına doğru çekilir.Bununla birlikte karında şişkinlik,gaz çıkaramama,ödem,hızlı nefes alıp verme ve kalp atımında artış görülür.

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de genel olarak enfeksiyonlardan kaynaklı oluşabilir.Bir diğer yaygın neden de bağırsak hareketlerinin artmasıdır.Bazı durumlarda da polipler ya da kitleler bağırsağın içine girerek düğümlemeye yol açabilir.Ayrıca hastalığın anormal derecede uzun olan bir karın zarından oluştuğu da görülmüştür.

Bağırsak düğümlenmesinde oluşan şişlik fiziksel muayene ile tespit edilir.Buna ek olarak teşhisin konmasına yardımcı olması için ultrason,kolonoskopi,röntgen,CT,MR ve renkli ilaçlı bağırsak filmi gibi radyolojik testler yapılır.

Bağırsak düğümlenmesi sağlığı tehdit eden ciddi bir durumdur.Bağırsak düğümlendiği için ve yeterli kan akışı sağlanamadığından dolayı delinmeye neden olabilir.(ve bu durum peritonit yani ciddi karın zarı iltihaplanması ile sonuçlanabilir.) Bu yüzden ilk olarak hastanın genel durumu kontrol altına alınmalıdır.Hastada kusma mevcutsa nazogastrik sonda takılarak mide ve bağırsak içeriği boşaltılarak rahatlaması sağlanır.Bu teşhisin konduğu hastaların tedavisi cerrahi yöntemdir.Ameliyatta canlılığını yitiren dokular alınır ve bağırsakların durumu düzeltilir.Ancak geniş bir alanda sorun varsa bağırsağın bir kısmı alınır.Ameliyattan sonra bağırsak hareketleri düzene girene kadar damardan sıvı takviyesi yapılır.Sindirimin devam etmesi için gerekirse hastaya geçici ya da kalıcı kolostomi açılır.(Bağırsağın bir kısmının karın cildine ağızlaştırılıp bir torbaya bağlanmasıdır)

Bağırsak delinmesi,karın içinde iltihap oluşumu,sepsis ve ölümdür.
Bu yüzden erken teşhis ve tedavi ile bu komplikasyonların önüne geçilebilir.

1)Kefir:Probiyotik besinler bağırsağın florasını düzenler ve bağırsağın korunmasında önemli etkiye sahiptir.Süt ürünlerine karşı alerji ya da intolerans yoksa her gün bir su bardağı tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
2)Yoğurt:İçerdiği probiyotik sayesinde sindirim sistemini düzenler ve vücudu birçok hastalıklara karşı korur.Günde iki kase yoğurt tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
3)Tahıllar ve kuru baklagiller:Buğday ekmeği, bulgur,yulaf,nohut,kuru fasulye,barbunya gibi besinler yüksek posa içerdiği için bağırsak hareketlerini arttırarak zararlı maddelerin kalın bağırsakta uzun süre kalmasını önler.Bu yüzden haftada en az iki gün kuru baklagil tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
4)Badem:Yapılan araştırmalar sonucunda içerdiği lifler sayesinde bağırsak florası üzerinde olumlu etkileri olduğu saptanmıştır.Her gün günde 10-12 tane badem yenilmesi tavsiye edilmektedir.
5)Turşu:İçindeki yararlı bakteriler ile bağırsak florasını korur ve yüksek lif içeriği sayesinde dışkının bağırsaktan geçişini kolaylaştırır.Sindirim sistemine destek olur.Fakat sodyum açısından zengin olduğu için ya kontrollü bir şekilde tüketilmelidir ya da hastalığın durumu ciddiyse hiç tüketilmemelidir.
6)Ispanak:Koyu yeşil yapraklı sebzeler içinde bulunan şeker ile bağırsaktaki yararlı bakterilerin artmasına yardımcı olur.Haftada en az bir kere tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
7)Muz:İçerdiği lifler sayesinde sindirim sistemini düzenler ve ishal ya da kabızlık gibi durumların önüne geçer.Günde iki ya da üç tane muz yenilmesi tavsiye edilmektedir.
8)Somon:Içerdiği Omega 3 sağlıklı bir bağırsak florası oluşturur.Haftada iki ya da üç kere somon tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
9)Elma:Besleyici özelliğe sahip olan elma içindeki yüksek posa içeriği sayesinde mide ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur.Günde iki ya da üç tane yenmesi tavsiye edilmektedir.