Yaşam

Araba Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

Araç almak ve istediğimiz özellikte bir araç bulmak oldukça meşakkatli bir iştir. İştir diyorum çünkü özellilkle ikinci el araç alırken yapılan araştırmanın bir işte çalışmaktan farkı yok. İkinci el araçların geçmişini bilmediğimizden dolayı ve aldığımız kişiyide tanımadığımızdan dolayı ikinci el araç almak insanı oldukça kaygılandırıyor. Özellikle günümüzde araç fiyatlarınında artması ile birlikte araba alma konusunda hemen hepimiz ince eleyip sık dokur olduk.

Bunun sebebi hem arabanın maliyeti hemde kredi çekenler için kredi faiz oranlarının yükselmesi diyebiliriz. İşte tüm bunları topladığımızda ikinci el ve orta seviye bir araç satın alacak olsak bile insanı tedirgin eden bu yanları düşünmeden edemiyoruz. Özellikle günümüzde insanların en çok yöneldiği araç tipi ekonomik sebeplerden dolayı orta segment araçlar. Zaten sıfır yada üç, dört yaşıdan küçük araçalarda bu araştırmaları yapmak daha azdır.

Bende sizler için araç alım sürecinde karşılaşabileceğiniz durumları ve dikkat edilmesi gereken önemli şeyleri elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Maddeler halinde sizlere araba satın alırken nelere dikkat etmeliyiz sorusunu cevaplayalım.

İkinci El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle şehir dışından araç alacaksanız gitmeden önce o şehirde bir tanıdığınız var ise o kişiyi gönderip bir ekpertiz yada bir ustaya aracın gösterilmesini sağlamak sizin için daha iyi olacaktır.
Aracı siz gitmeden önce ustaya göstermenizdeki fayda oraya kadar gidip yaptığınız masraf ve size söylenmeyen bazı şeyler olabileceği ihtimalidir.
Maalesef bazı insanlar şehir dışından gelen rahatlıkla gelebilir aracım dediğim gibi. Dediğimden başka birşey çıkarsa tüm masraflar bana ait gibi söylemlerde bulunmakta. Ancak gerek kendi tecrübem gerekse duyduklarım neticesinde bunlara hiç inanmayın. Sonuçta karşınızdaki kişiyi tanımıyorsunuz ve bu tür sahtekarlıklar yapanlar çok var.


Aynı şehirde aracı görecekseniz beğendiğiniz aracı ya tanıdığınız bir ustaya gösterin hem kaporta hemde motor ustasına yada expertize de götürebilirsiniz. Ama yine tecrübe ile sabit expertize vereceğiniz parayı sağlam bir ustaya verseniz expertizden daha iyi sonuç alabilirsiniz. Çünkü expertiz çalışanları tamirci değil ve bazı şeyleri bilmiyorlar veya gözden kaçırıyorlar. Sonrasında yine sanayiye gidip tüm ustalarla tanışabilirsiniz.


Beğendiğiniz aracın km sorgularını gerek expertiz aracılığı ile gerekse ilgili yerlere aracın plaka yada şase numarasını sms atarak öğrenebilirsiniz.
Aracı canlıda görmeden kapora yollamayın özellikle şehir dışında ise sakın yollamayın. Özellikle aracın fiyatı piyasanın altındaysa buna çok dikkat edin bir yemleme olabilir bu oyuna gelmeyin.


Araç sahibinin hiç bir söylediğine inanmayın mutlaka bir ustaya yada expertize gösterin çünkü satıcı elindeki malında kusur olsa bile istediği fiyattan elinden çıkarmaya meyillidir. Bu tür söylemlere inanmayın ve sosyal mühendis olmuş kişilerin karşısında işin bilirkişisi ustalara yada expertize mutlaka gidin.
Aracın ruhsatındaki isim kişisi ile satışa gelen kişinin kimlik bilgilerini kontrol edin para yolladığınız hesap ile araç sahibinin aynı olması lazım var bazı özel durumlar hariç vekalet vs gibi… Bu dediğimi noter kontrol ediyor ama bunun öncesinde para alışverişi olmasın diye yazıyorum. Paranızı havuz sistemler aracılığı ile de yollayabilirsiniz araç satışı gerçekleştikten sonra para karşı tarafın hesabına geçer.

Aracın Km İle Oynanıp Oynanmadığını Nasıl Anlarız ?

Zaten yukarıdaki maddelerde de belirttiğim gibi aracın şase numarasından yada plaka numarasından hasar ve km muayne bilgilerini sorgulayabilirsiniz. Ancak buna rağmen aklınıza yatmayan şeyler oluştuysa yada işinizi garantiye almak istiyorsanız km bilgilerini sorgulamak için farklı bir yol daha kullanabilirsiniz. Bu yol aracın kendi servisi. Evet araç km’si ile oynanan araçlarda servis km kayıtları ile muayene kayıtları birbirini tutmaz.

Mesela 2018 yılında sıfır alınan araç 30 bin km de servise gitmiş ve kaydı mevcut 2019’da 60 bin km’de 2020’de 90 bin km de gitmiş ama 2021 muayene kayıtlarında araç 60 bin km de gözüküyor. Buda aracın km’si ile oynandığını gösterir. Bu verdiğim örnek düşük km’ler ama bunu yüksek km’ler için düşündüğünüzde kiralık araç olarak kullanılmış 200 bim km’yi görmüş bir aracı 100 bin km gibi bilmeden alabilirsiniz. Bu yüzden araç aldıktan sonra bile olsa servis ile iletişime geçip yada bizzat gidip bu bilgileri öğrenme talebinde bulunup öğrenebilirsiniz.

Bir araba satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri tecrübe ve duyduklarıma dayanarak sizlere anlatmaya çalıştım. Sizinde aklınıza gelen dikkat edilmesi gerekenler var ise aşağıya yorum olarak yazabilirsiniz. Yada başınıza gelen bir olayı yazabilrisiniz yorum olarak. Umarım aradığınız aracı sorunsuz bulursunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir