Genel

Köpeğiniz Aslında Kanlı İshal Olmayabilir

Merhaba arkadaşlar, kısa bir süre önce bende Golden Retriever cinsi yavru bir köpek sahiplendim. Sahiplenme sürecinden sonra bir takım problemler ile karşılaştım. Bu problemlerin başında kanlı ishal sandığım ama aslında kanlı ishal olmayan bir hastalıkla tanıştım. Bu süreci yazımda sizlere aktaracağım. Şimdiye kadar web sitemde diğer insanlara yardımcı olabilecek bir çok yazı paylaştım. Köpeklerde kanlı ishal sorunu ile ilgili de bir tecrübe edindim ve bu durumla karşılaşan arkadaşlar belki okurlar ve faydalanırlar diye buraya bu konu ile ilgili yaşadıklarımı yazarak paylaşmaya karar verdim.

Yavru köpeğimi yaklaşık 50 günlükken sahiplendim, sahiplendikten 1 hafta sonra dışkısında kan izlerine rastladım. Kanlı ishal hastalığının köpekler için ölümcül olduğunu daha önceki araştırmalarımda duymuştum. Yavru köpeklerin anne sütünü yeterince içememelerinden kaynaklı bu hastalığa karşı bağışıklık sistemlerinin yeterince gelişmediğini öğrendim.

Bende birçoğunuzun yaptığı gibi internetten bu ishale sebep olan etkenleri ve nasıl bulaştığını araştırdım. Parvo isimli bir virüsün kanlı ishal hastalığına sebep olduğunu öğrendim. Bu virüs bulaştığı yerde 1 yıl kadar canlı kalabiliyor ve bulaşabiliyormuş. Araştırmalarım ve veterinere sormam sonucunda bu virüsün dışarıdan başka köpeklerin dışkılarını kendi köpeğimizin koklaması, temas etmesi, yemesi sonucunda bulaşabileceğini öğrendim.

Aşıları henüz tamamlanmamış köpeklerde bu hastalığa yakalanma ihtimalinin yüksek olduğunu ve bu hastalığın ölümcül olması beni korkuttu. Çünkü 1 yada 2 defa köpeğimizi dışarı çıkarmıştık aşıları tam olmadığı halde. Köpekler sizin de bildiğiniz üzere her yeri koklayan canlılardır. Bu davranışları da aşıları tamamlanmayan canlar için oldukça tehlikeli.

Veterinerimizden öğrendiğim kadarıyla karma aşı denilen aşılar bu hastalığı önlüyormuş. Bu aşıları yaptırmadan ve tüm aşıları yaptırmadan köpeğinizi dışarı çıkarmak bu bakımdan oldukça riskli. Fazla uzatmadan köpeğimin dışkısında gördüğüm kanlardan sonra izlediğim yolu söyleyeyim.

Sizde beni daha iyi anlarsınız ki evinizde yavru bir can var, dünyadan habersiz, size muhtaç, masum ve belki sizin yaptığınız bir hatadan dolayı ölümcül bir hastalığa yakalandığını düşünüyorsunuz… Böyle düşünüp sabah hemen veterinere götürdük köpeğimizi. Orada asistana benzer bir arkadaş bize bu durumda karma aşılarının yapılamayacağını yoksa daha kötüye gidebileceğini söyledi ve bize eczaneden alabileceğimiz bir ilaç yazdı, bir adette şırınga verdi.

İlacı araştırdığımda çocukların bağırsakları için kullanıldığını öğrendim. Yani herhangi bir müdahale ve test yapmadan bu şekilde bizi gönderince ilaçlara da güvenemedim almadım kullanmadım ertesi gün tekrardan veterinere götürdüm. Bu sefer kan ve dışkı örnekleri alıp tahlil ve test yaptılar. Köpeğimizde kanlı ishal yokmuş çok şükür. Bu iki teste yaklaşık 600 TL para verdik. Köpeğimizde corona ve şuan ismini hatırlayamadığım ve dışkıda kana sebep olan başka bir virüs çıktı. Bu hastalıklar için 5 gün boyunca toplamda 30’a yakın iğne yaptılar köpeğimize. Bu iğneler bağışıklık sisteminin güçlenmesine yarıyormuş. Tüm tedavilerine 1800 TL ile 1900 TL arasında ücret ödedik.

Şimdi ise asıl dikkatinizi çekecek yere geleceğim. Aradan 2 ay kadar bir zaman geçmişti ve köpeğimiz artık tüm aşılarını neredeyse tamamlamıştı. Köpeğimizin dışkısında ilk anlattığım gibi yine kan izleri görmeye başladım. Bu kanlar giderek arttı ama artık bu durumun kanlı ishal olmadığını öğrenmemden dolayı bu sefer ilk gittiğim veterinerin verdiği ilacı eczaneden alıp 0,5 ml şırıngaya çekip dediği gibi 2 doz kullandık. Ertesi gün kan gelmedi ve köpeğimiz normale döndü.

Galiba iç parazitle alakalı oluşan rahatsızlıklarında dışkısında kanlar görüyorduk çünkü veterinerin yazdığı ve eczaneden aldığımız ilaç o işe yarıyordu. İlk defa köpek besleyenler bizim gibi paniğe kapılıp bunu hemen kanlı ishal zannedebilir ama bu kanlı ishal olmaya da bilir. Bunu gerekli testleri yaptırmadan bilmenizin pek mümkün olmayacağını söylemek isterim. Ancak kanlı ishalde dışkıda ki kan oranının daha fazla olduğunu da öğrendim belki buradan bir nebze anlaşılabilir.



Veteriner ilk gittiğimizde bize bu ilacı kullanın 3 gün sonra gelin demişti. Ancak bizim korkumuzdan dolayı sonradan başka bir tedavi yapmak isteyip, belki hiç gerek olmayan ve 5 gün süren 30 taneye yakın iğne yapıldığı kanısına vardım. Bu düşüncem kesin olmamakla beraber kesine yakın şekilde hissettiklerimdir.

Bu yüzden size tavsiyem mutlaka uzman bir veterinere danışın ancak sizde gerekli araştırmaları yapıp ona göre tedavi uygulatın. Bu süreç zor bir durum ama bu dediklerimi dikkate almanızda fayda var. Umarım sizin köpeğiniz de kanlı ishal hastalığına yakalanmamıştır ve bu yazım size farklı bir fikir verip faydalı olmuştur. Sizde sorularınızı, yaşadıklarınızı, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum kısmına yazarak başka insanların da yeni şeyler öğrenmesine katkıda bulunabilirsiniz. Bizi İnstagram sayfamızdan da talip edip destek olabilirsiniz…



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir